5 carti de Chuck Palahniuk pe care nu trebuie sa le ratezi

Fight Club
Fight Club
Imposibil sa nu fi vazut filmul Fight Club. Ei bine, afla ca filmul a fost facut dupa un roman al autorului american Chuck Palahniuk. Si daca ti-a placut filmul, romanul va deveni rapid una dintre cartile tale preferate.

Palahniuk construieste o poveste alambicata despre un corporatist cu o viata plictisitoare, monotona, previzibila si aseptica. Insa ea nu va ramane asa prea mult timp, pentru ca acesta va intalni un personaj care ii va schimba radical viata: Tyler Durden. Cei doi sunt foarte diferiti, totusi, devenind de nedespartit, incep sa organizeze batai clandestine in subsolurile barurilor.

Chiar daca primele doua reguli ale Fight Club-ului sunt: You do not talk about Fight Club!  Organizatia lor isi face adepti peste tot in State, insa, cand adevarata identitate a lui Tyler este dezvaluita, totul se spulbera.  

Super roman, super ecranizare!
Sufocare
Sufocare

Sufocare
pastreaza aceeasi atmosfera dark din Fight Club, dar este o cu totul alta mancare de peste. De aceasta data il avem pe Victor Mancini, personajul principal, fost student la Medicina, care e obsedat sexual si care face rost de bani escrocand, printr-un truc ingenios, clientii restaurantelor de lux.

Mama sa se afla pe patul de moarte, iar Victor incearca din greu sa afle cine este adevaratul lui tata. Raspunsul vine abia spre sfarsit si este pe cat se poate de socant: tatal lui ar putea fi cineva din Sfanta Treime. 

Un roman hardcore plin de umor negru.
Jurnal
Jurnal
Jurnal
este jurnalul lui  Misty Tracy Wilmot, o pictorita ratata, cu o viata la fel de ratata: are un job mizerabil - chelnerita, iar sotul ei se afla in coma, dupa ce a incercat sa se sinucida. Si, pentru ca situatia sa devina si mai neplacuta pentru Misty, in casele redecorate de sotul ei, se descopera camere ascunse cu tot felul de mesaje dubioase pe pereti, iar ea este tarata dintr-un proces intr-altul.

Misty pare sa innebuneasca, deoarece se simte posedata de spiritul unei artiste din secolul al XIX-lea, Maura Kinkaid, si incepe sa picteze pe banda rulanta o serie de capodopere.

Insa tot ce i s-a intamplat pare a face parte dintr-un plan diabolic foarte bine pus la punct.
Bantuitii
Bantuitii
Bantuitii
reprezinta o satira la adresa reality show-urilor. Este compusa din 23 de povestiri socante ce apartin unor personaje implicate intr-un experiment: un fel de Big Brother combinat cu Survivor, ce are loc intr-un teatru dezafectat.
Personajele trebuie sa renunte la vietile lor normale si sa petreaca trei luni intr-o cladire insalubra si in conditii minime de confort pentru a scrie, sperand ca, astfel, vor deveni celebri si bogati. 

Povestile lor vor deveni inevitabil macabre, asa cum numai lui Palahniuk ii ies.


Rant
Rant Rant este cea mai recenta traducere in limba romana a unei carti semnate de Palahniuk. Asa cum spune si subtitlul, este vorba de "o biografie in viu grai a lui Buster Casey", un personaj care devine faimos pentru provocarea unei epidemii de rabie de proportii.

Milioane de oameni mor din cauza epidemiei, iar lumea ajunge sa se imparta in Oameni de Zi si Oameni de Noapte. In acest roman se simt cel mai tare ecourile prozei lui Vonnegut, insa, daca principala caracteristica a lui Vonnegut era cinismul, lucrul pe care il au in comun toate romanele lui Palahniuk este umorul negru, dur, crud.

Pe langa acest lucru, Palahniuk isi construieste foarte minutios cartile, transformandu-le in adevarate jucarii macabre, care functioneaza excelent si nu isi lasa niciodata cititorii indiferenti.

Vezi toate cartile lui Chuck Palahniuk traduse la Editura Polirom
Site-ul oficial al lui Chuck Palahniuk
Bonus:
Doua trailere pentru filmele facute dupa cartile sale.

Fight Club


Choke


Rating (click pentru a vota) 90.0%
 

Ultimele articole